• Allt om resors artikel

Allt om resors artikel - 10 anledningar att besöka fjällen i sommar.

Då alla 10 finns att uppleva i Vemdalen kommer här vår version med lokala tips till varje punkt.

1. Fantastiska vidder och vacker natur
I Expressen: Att sitta vid en liten bäck och höra vattnet porla, ta ett svalkande dopp i en fjällsjö eller varför inte en avkopplande after-walk på en uteservering med fjällen som kuliss.
I Vemdalen: Bäckar hittar du på de flesta vandringar men en av många favoriter är den bäck som porlar från Samevistet ner mot Fallmoran. After-walk kan rekommenderas på Hovde Sportbar och Kök uteservering , Linger Café för goda luncher eller varför inte åka en sväng till Klövsjö Stenugnsbageri som serverar svalkande drycker och goda bullar?
 

2. Fjällvandring
I Expressen: Fjällvärlden bjuder både på utmanande vandringar för den erfarne men det finns lika mycket lättillgänglig vandring som passar hela familjen. Här kan du passera fina gamla fäbodar och brusande vattenfall. Perfekta utflyktsmål för en picknick!
I Vemdalen: Här hittar du hela familjens vandringsfavoriter, allt från utmanande toppturer till enklare turer för de små. Här kan du läsa mer om fjällvandring i Vemdalen. Dessutom finns kan man hänga med på en guidad tur, Vad sägs om vandring med temat ”i björnens spår” eller ”Hitta skogens konung” med Fjällevent Vemdalen.


3. God mat
I Expressen: Det finns många trevliga restauranger i de svenska fjällen. Dessutom hittar du ofta lokalproducerade råvaror på menyn.
I Vemdalen: Spana in vilka restauranger som har öppet i sommar. Efter midsommar finns det ett större utbud kring hela destinationen men innan dess finns några restauranger i Vemdalen öppna: Nya Tony´s Pizzeria och Husky har fika och lättare måltider. Storhogna Högfjällshotell & Spa har öppet fån 24 juli och Klövsjö Stenungbageri kan erbjuda lättare måltider och fika. Nya Klövsjöfjäll hotell & konferens öppnar för säsongen 5 juli.


4. Trail running
I Expressen: Sommarens motsvarighet till off pistskidåkning är utan tvekan trail running. Att springa på fjället är något helt annat än den vanliga joggingturen runt kvarteret. Håll tungan rätt i mun och glöm inte att ta med dig en lättare packning!
I Vemdalen: Det finns många fina löpturer i Vemdalen, läs mer här! Missa inte heller av Vemdalen fjällmaraton år 2021, anmäl dig till någon av sträckorna 11, 25, 35 eller 44 kilometer.


5. Golf i fjällvärlden
I Expressen: Golfbanor finns det gott om i både Åre, Vemdalen, Idre och Funäsdalen med flera. Varför inte åka på en golfturné?
I Vemdalen: En Golfturné låter inte som en dum idé! I så fall rekommenderar vi två stopp i Vemdalen. Ett på Klövsjö Vemdalen GK och en till 18-hålsrunda på Hede Vemdalen GK. Här läser du mer om golf i Vemdalen.


6. Fiske för stora och små
I Expressen: Flugfiske, gäddfiske, fjällröding och abborre. Norra Sverige har enligt många de bästa fiskevattnen i Sverige. Allt från put & take-vatten, rinnande vatten eller varför inte hyra en båt och ge er i väg på en utflykt på en sjö?
I Vemdalen: Här har vi fina vatten för många olika sorters fiske. Varför inte en tur med en hyrbåt på Klövsjön eller flugfiske på Veman? Köp gärna fiskeguiden i vår webbshop eller läs mer på vår fiskesida.


7. Ridäventyr
I Expressen: Allt fler får upp ögonen för att rida till fjälls. Många gårdar erbjuder flerdagarsturer där man får följa med och leva på fjällen och prova på ranchlivet, men även kortare dagsturer finns.
I Vemdalen: Ett besök på Trumvallen är ett måste för att som älskar att rida eller bara vill prova på. Läs mer om ridning här.


8. Cykel
I Expressen: Vare sig du vill cykla nedför branta backar, ta dig fram på smala skogsstigar eller böljande landsvägar finns det alternativ i fjällen. Att hyra cykel erbjuds i dag på så gott som samtliga destinationer. Vissa har också någon lift öppen.
I Vemdalen: En cykeltur i Vemdalen passar hela familjen. Cyklarna hyr ni på Klövsjö Stenugnsbageri eller på Skistar Concept store på Vemdalsskalet. Missa inte heller tävlingen Vemdalen Bike Challenge. Läs mer om cykling.


9. Vackra fall
I Expressen: I fjällvärlden hittar vi många av Sveriges vackraste vattenfall. Ett vattenfall är ett bra mål för vandringen, cykelturen eller picknicken. Väl framme rekommenderas ett dopp!
I Vemdalen: Här har vi hela familjens favoriter Finn Fem Fall. Det är fem fina vandringsturer som alla passerar förbi vackra vattenfall. Finns det något bättre än ett svalkande dopp efter en härlig fjällvandring?


10. Nationalparker
I Expressen: Sverige har 29 nationalparker från norr till söder. Vissa av dem ligger i vår vackra fjällvärld. I nationalparkerna hittar ni välbevarad natur och ofta fantastiska naturupplevelser. I Sånfjällets nationalpark kan man exempelvis gå på Björnsafari. Mer om nationalparkerna kan du läsa här.
I Vemdalen: Sonfjällets nationalpark ligger ca 30 minuter från Vemdalsskalet. Här hittar du fantastiska vandringsturer. Ett stopp i Hedeviken är en stark rekommendation och besöka Trosavik Slöjd & Café. Läs mer om Sonfjällets nationalpark här.
 
Här är bara ett axplock av allt roligt som du hittar i Vemdalen i sommar. Här kan du läsa mer om alla roliga äventyr som fjällen erbjuder.